Skip to content

Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 5

3 miesiące ago

529 words

Częstość występowania alergii na więcej niż jedną żywność była nieistotnie niższa we wczesnej grupie wprowadzającej niż w grupie standardowego wstępu (P = 0,17) (tabela S7 w dodatkowym dodatku). Alergia na orzechy występowała u 1,2% uczestników we wczesnej fazie wstępnej oraz w 2,5% w grupie standardowego wstępu, co stanowi nieistotne 51% mniejsze ryzyko względne we wczesnej fazie wstępnej (p = 0,11). Alergia na jajka wystąpiła u 3,7% uczestników we wczesnej fazie wstępnej oraz u 5,4% osób w grupie standardowego wstępu, co stanowi nieistotny spadek ryzyka względnego o 31% we wczesnej fazie wstępnej (p = 0,17) (ryc. 1). ).
W przypadku innych produktów do wczesnego wprowadzenia częstość występowania alergii pokarmowej w każdej grupie wynosiła 0,7% lub mniej (ryc. S5 w dodatku uzupełniającym). Alergie typu non-IgE omówione są w tabelach S8 i S9 oraz w sekcji Wyniki w dodatkowym dodatku.
Konsumpcja żywności i alergia w analizie na podstawie protokołu
W analizie per-protokół stopa pierwotnego wyniku była znacznie niższa we wczesnej grupie wstępnej niż w grupie standardowego wstępu (2,4% [5 z 208 uczestników] w porównaniu z 7,3% [38 z 524]). Względne ryzyko we wczesnej fazie wstępnej wyniosło 0,33 (95% CI, 0,13 do 0,83, P = 0,01), co stanowi częstość występowania o 67% niższą niż w grupie przyjmującej standard (ryc. 1).
W odniesieniu do konsumpcji specyficznej dla żywności w protokole, działanie ochronne w odniesieniu do jaj i orzeszków ziemnych było większe we wczesnej grupie wprowadzającej niż w grupie wprowadzającej standard. W analizie protokołów spożycia orzeszków, nie było przypadków alergii na orzeszki ziemne wśród 310 uczestników grupy wczesnego wprowadzenia, w porównaniu z 13 przypadkami wśród 525 uczestników (2,5%) w grupie standardowego wstępu (P = 0,003 ) (Rysunek 1). Częstość występowania alergii na jaja wśród uczestników, którzy stosowali się do protokołu w odniesieniu do spożycia jaj, wynosiła 1,4% we wczesnej fazie wstępnej w porównaniu do 5,5% w grupie standardowego wstępu, co stanowiło 75% niższe względne ryzyko (p = 0,009) (ryc. 1). Wskaźniki alergii pokarmowej w analizie per-protokołowej były niższe, ale nie w znaczącym stopniu, we wczesnej grupie wprowadzającej niż w standardowej grupie wprowadzającej mleko (P = 0,63) i sezamie (P = 0,56). W żadnej z grup nie stwierdzono przypadków alergii na pszenicę w analizie na podstawie protokołu. Częstość występowania alergii na ryby była nieistotna wyższa we wczesnej fazie wstępnej niż w grupie standardowego wstępu (P = 1,00) (ryc. S5 w Dodatku uzupełniającym).
Chociaż dostosowanie do wielokrotnego testowania nie było częścią planu analizy statystycznej, jeśli te sześcioelementowe testy żywnościowe zostały skorygowane o wielokrotne testowanie za pomocą korekcji Bonferroniego, krytyczna wartość istotności statystycznej wyniesie 0,0085 (tj. 1-0,951 / 6 ). Zgodnie z tym ograniczeniem, w analizie na podstawie protokołu wpływ na alergię na orzeszki ziemne pozostałby znaczny, a wyniki dla jaj pozostałyby na poziomie granicznym istotnym (patrz sekcja Dyskusja w dodatkowym dodatku).
Skutki ochronne w odniesieniu do pierwotnego wyniku oraz w odniesieniu do alergii na orzechy i alergii na jaja pozostawały znaczące w konserwatywnej, dostosowanej analizie zgodnej z protokołem
[hasła pokrewne: przychodnia cepelek koszykowa, badanie foniatryczne, ostra przednerkowa niewydolność nerek ]

0 thoughts on “Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 5”

Powiązane tematy z artykułem: badanie foniatryczne ostra przednerkowa niewydolność nerek przychodnia cepelek koszykowa