Skip to content

Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 6

2 miesiące ago

539 words

Ta analiza nie została skorygowana dla wielokrotnych porównań (rysunek i sekcja Wyniki w dodatkowym dodatku). Uczestnicy z dwóch grup eksperymentalnych, którzy nie przestrzegali protokołu lub których przestrzeganie nie mogło być ocenione, mieli stopnie alergii podobne do odsetka wśród uczestników standardowej grupy wstępnej, którzy przestrzegali protokołu. Porównywania statystycznego między uczestnikami standardowej grupy wstępnej, którzy przystąpili do protokołu, a uczestnikami grupy wczesnego wprowadzania, którzy nie przestrzegali protokołu lub których przestrzeganie nie mogło być ocenione, były nieistotne (Tabela S10B w dodatkowym dodatku) .
Wyniki testów skórnych
Rycina 2. Rycina 2. Drugorzędny wynik wyników badań skórnych. Występowanie pozytywnego testu nakłucia skóry (bąka o dowolnym rozmiarze) przedstawiono dla jednej lub więcej z sześciu produktów do wczesnej interwencji (Panel A), orzechowe (Panel B), jaja (Panel C) i surowa białko jaja (Panel D, test ten przeprowadzono tylko podczas 36-miesięcznej wizyty). Wyniki testów skórnych dla innych produktów do wczesnego wprowadzenia przedstawiono na rysunku S6 w Dodatku uzupełniającym. Pierwsza kolumna przedstawia analizę zamiaru leczenia, a drugą kolumnę analizę według protokołu. Wartości P opierają się na analizach chi-kwadrat. Wyznaczone dla grupy mianowniki i względne ryzyka z 95% przedziałem ufności są pokazane w tabeli S11 w dodatkowym dodatku.
Podobny wzór zaobserwowano dla wyników testów skórnych (Ryc. 2). W analizach zamiaru leczenia, ryzyko pozytywnego testu nakłucia skóry na jakąkolwiek żywność było o 22% niższe w grupie z wczesnym wprowadzeniem niż w grupie standardowego wstępu w wieku 12 miesięcy (P = 0,07) i 12 % niższy w wieku 36 miesięcy (P = 0,47); obie różnice były nieistotne. Pozytywne testy skórne na pszenicę występowały istotnie rzadziej we wczesnej fazie wstępnej niż w grupie standardowego wstępu po 12 miesiącach (1,3% w porównaniu z 3,2%, P = 0,03) i w wieku 36 miesięcy (1,4% vs. 3,2%, P = 0,04). Częstość pozytywnych testów skórnych w wieku 12 miesięcy i 36 miesięcy była nieistotna niższa we wczesnej fazie wstępnej niż w grupie wstępnej dla wszystkich innych pokarmów, z wyjątkiem ryb w wieku 12 miesięcy, które wyższa częstość występowania w grupie wczesnego wstępu (ryc. 2 i ryc. S6 i tabela S11 w dodatkowym dodatku).
W analizach per-protokół grupa wczesnego wprowadzenia wykazała istotnie wyższą o 42% liczbę pozytywnych testów skórnych w stosunku do każdej żywności niż grupa wprowadzająca standard w wieku 12 miesięcy (P = 0,01) i znacznie niższa o 67% stawka w wieku 36 miesięcy (P = 0,002). W przypadku testów specyficznych dla żywności względne ryzyko pozytywnego wyniku testów skórnych w wieku 12 miesięcy było konsekwentnie niższe, o około 50%, we wczesnej grupie wprowadzającej niż w standardowej grupie wprowadzającej dla każdej żywności z wyjątkiem ryb; różnica była istotna w odniesieniu do jaj (P = 0,009) i orzecha ziemnego (P = 0,04). W 36 miesiącu życia efekt był większy; względne ryzyko pozytywnego wyniku w testach skórnych było o 67% niższe w grupie z wczesnym wprowadzeniem niż w grupie podawania standardowego w odniesieniu do orzeszków ziemnych (P = 0,007), o 48% niższe w odniesieniu do jaj (P = 0,10 ), 88% niższe w odniesieniu do mleka (P = 0,02), 100% niższe w odniesieniu do zarówno sezamu (P = 0,04), jak i ryby (P = 0,17), a 69% niższe w odniesieniu do pszenicy (P = 0,12)
[patrz też: zespół reitera, vixpo ulotka, antrum żołądka ]

0 thoughts on “Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 6”

  1. owoce kolcowoju spożywane bez zastanowienia mogą prędzej zaszkodzić niż poprawić zdrowie

Powiązane tematy z artykułem: antrum żołądka vixpo ulotka zespół reitera