Skip to content

Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 8

1 miesiąc ago

573 words

Przy spożyciu 2 g lub więcej tygodniowo alergennego białka przez 4 tygodnie lub dłużej, orzeszki ziemne spożywały 85,3% uczestników grupy wczesnego wprowadzenia, u których można było ustalić przestrzeganie spożycia orzeszków ziemnych (419 z 491 uczestników) i jajo o 75,5% (370 z 490). Odpowiednie wskaźniki alergii wynosiły 0,2% dla orzeszków ziemnych i 1,9% dla jaj. Szczegóły podano w tabelach S15A, S15B i S16 w dodatkowym dodatku. Ryc. 3. Rycina 3. Analiza odpowiedzi na dawkę zależności średniej tygodniowej dawki orzeszków ziemnych lub białka jajecznego skonsumowanej i alergicznej lub pozytywnego wyniku testu skórno-prick na orzechowe, jajeczne i surowe białko jaja. Wyróżnione są wykresy prawdopodobieństwa predyktywnego zostały wygenerowane z modeli statystycznych występowania alergii na orzechy ziemne i alergii na jaja (panel A) oraz pozytywnego wyniku w testach nakłuwania skóry orzecha ziemnego i jaj w wieku 12 miesięcy (panel B) oraz orzeszków ziemnych, jaj i surowych białek jaja w 36 miesięcy (panel C), według średniego tygodniowego spożycia białka orzechowego i białka jaja pomiędzy rekrutacją a 6 miesiącem życia. Częstość występowania zarówno alergii pokarmowej, jak i dodatnich testów skórnych zmniejsza się wraz ze wzrostem średniego spożycia tygodniowego. Wstawki pokazują te same dane na powiększonej osi y. Wykresy nieprzetworzonych danych i wykresy prawdopodobieństwa przedstawiono na rysunku S8 w Dodatku uzupełniającym.
Obliczono średnią tygodniową konsumpcję białka jaja i orzeszków ziemnych pomiędzy rekrutacją a 6 miesiącem życia i podzielono na kwartyle. Częstość występowania uczuleń na orzeszki ziemne i jajo oraz powszechność pozytywnych reakcji na testy skórne na orzechy ziemne, jaja i białko jaja surowego zmniejszyły się wraz ze wzrostem kwartalnego poziomu konsumpcji (ryc. S8 w dodatku uzupełniającym). Średnie tygodniowe dane o zużyciu zostały wykorzystane do wygenerowania wykresów prawdopodobieństwa predyktywnego, które opierały się na modelowaniu logistycznym; analiza wykazała, że wyższa konsumpcja była związana z mniejszą częstością alergii i uczulenia na tę żywność (rysunek 3). Średnie tygodniowe spożycie 2 g białka arachidowego i 4 g białka jaja (odpowiednik 2 g białko jaja kurzego) było związane z zapobieganiem tym dwóm alergiom pokarmowym. Konsumpcja gotowanego jajka była równie skuteczna w hamowaniu reaktywności surowego białko jaja kurzego i ekstraktu z jajek w testach skórnych w wieku 3 lat.
Bezpieczeństwo
W procesie nie doszło do śmierci. Wystąpiły trzy zdarzenia zagrażające życiu, z których wszystkie wystąpiły w grupie standardowego wstępu; żaden nie był związany z chorobą alergiczną (uszkodzenie zastawki serca, przedłużone drgawki gorączkowe i rozległe oparzenia). Nie było znaczących różnic między grupami w zakresie częstości hospitalizacji. Nie było przypadków anafilaksji związanych z wprowadzeniem żywności w domu we wczesnej fazie wstępnej. Zastosowanie automatycznego wstrzykiwacza epinefryny omówiono w sekcji Wyniki w dodatkowym dodatku.
Częstotliwość wizyt w oddziale ratunkowym była podobna w obu grupach. Schemat wczesnego wprowadzenia nie wpłynął na wzrost liczby uczestników ani na czas karmienia piersią.8 Szczegóły dotyczące bezpieczeństwa podano w tabelach od S17 do S28 i na rysunkach od S9 do S19 w dodatkowym dodatku.
Wyniki według testów skórnych i statusu alergii na poziomie wyjściowym
W chwili rejestracji 33 z 652 uczestników grupy wczesnego wprowadzenia (5,1%) miało pozytywny test skórny na wczesne wprowadzenie do diety
[więcej w: vixpo ulotka, przychodnia zapiecek kielce, zespół reitera ]

0 thoughts on “Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 8”

Powiązane tematy z artykułem: przychodnia zapiecek kielce vixpo ulotka zespół reitera