Skip to content

Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 9

2 miesiące ago

557 words

Wszystkich 33 uczestników poproszono o poddanie się wyzwaniom związanym z jedzeniem dla odpowiedniej żywności: 7 uczestników miało pozytywne wyniki (do jednej lub więcej żywności), 22 miało negatywne wyniki (do jednego lub więcej pokarmów), a 4 nie wróciło z powodu wyzwań. Spośród 7 uczestników, którzy mieli wynik dodatni w momencie rzutu na linię podstawową, 5 miało później wynik pozytywny w odniesieniu do pierwotnego wyniku, miał wynik negatywny, a wycofał się z badania. Spośród 22 uczestników, którzy mieli negatywne wyniki w prowokacji na początku badania, następnie uzyskał pozytywny wynik w odniesieniu do pierwotnego wyniku, 3 nie można było ocenić, a 18 miało wynik negatywny. Szczegóły podano w tabeli S29A w dodatkowym dodatku. Wszystkie reakcje u siedmiu uczestników, którzy uzyskali pozytywne wyniki w odniesieniu do wyjściowych wartości wyjściowych, były łagodne (Tabela S30 w Dodatku uzupełniającym). Wśród tych siedmiu uczestników było 10 pozytywnych wyzwań; 6 reakcji nie wymagało leczenia, a 4 było leczonych lekami przeciwhistaminowymi. Podczas napadów nie było przypadków anafilaksji i nie podawano domięśniowo adrenaliny.
Dyskusja
Ta próba nie wykazała skuteczności wczesnego wprowadzenia alergennego pokarmu w porównaniu ze standardowym wprowadzeniem w analizie zamiaru leczenia; było nieistotne 20% mniejsze względne ryzyko alergii pokarmowej we wczesnej fazie wstępnej niż w grupie standardowego wstępu. W analizie na podstawie protokołu stwierdzono, że we wczesnej fazie wstępnej stwierdzono 67% niższe względne ryzyko alergii pokarmowej. Nieoczekiwanie w analizie za protokołem zaobserwowano znacznie niższe względne ryzyko alergii na orzechy i alergii na jaja w grupie wczesnego wprowadzenia niż w grupie standardowego wstępu (odpowiednio P = 0,003 i P = 0,009). Wskaźniki innych alergii pokarmowych były zbyt niskie, by pokazać jakiekolwiek efekty. Niemniej jednak, w wieku 36 miesięcy, średnie względne ryzyko pozytywnego testu skórnego na sześć pojedynczych pokarmów było o 79% niższe w grupie wczesnego wprowadzenia niż w grupie standardowego wstępu; odkrycia były znaczące dla orzeszków ziemnych (P = 0,007), mleka (P = 0,02) i sezamu (P = 0,04). Skuteczność interwencji była związana z czasem konsumpcji określonej żywności i ilością spożywanego pokarmu między 3 miesiącem a 6 miesiącem życia.
Okazało się, że wczesne wprowadzenie alergizujących pokarmów było bezpieczne, bez żadnych przypadków anafilaksji podczas początkowego schematu wprowadzania i żadnego niepożądanego wpływu na karmienie piersią ani na wzrost.8 Częściowa przynależność uczestników do grupy wczesnego wprowadzenia nie wiązała się z żadnym wzrostem w częstości występowania alergii. Siedmiu uczestników wczesnej fazy wstępnej miało pozytywne wyniki w zakresie wyzwań związanych z żywnością na początku badania, a zatem pełne przestrzeganie protokołu wczesnego wprowadzenia w tej próbie nie zapobiegłoby wystąpieniu wszystkich przypadków alergii pokarmowej.
Konsumenckie spożycie gotowanego jajka spowodowało niższą liczbę pozytywnych testów skórnych na białko jaja kurzego (o 49%) i komercyjny ekstrakt z jaj, co sugeruje, że możliwy efekt ochronny nie ogranicza się do postaci, w której poszczególne jedzenie jest konsumowane. Badanie Heine Allergy Prevention (HEAP), w którym wzięli udział pacjenci z populacji ogólnej11, oraz badanie Solids Timing for Allergy Research (STAR), w którym wzięli udział pacjenci z grupy wysokiego ryzyka, 12 wprowadziło surowy proszek jajeczny, ale wykazało znaczące skutki uboczne
[hasła pokrewne: eozynocyty podwyższone, zatrzymanie pracy nerek, antrum żołądka ]

0 thoughts on “Randomizowany proces wprowadzania alergenów do niemowląt karmionych piersią ad 9”

  1. [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: pokrowce antyroztoczowe barierowe[…]

Powiązane tematy z artykułem: antrum żołądka eozynocyty podwyższone zatrzymanie pracy nerek